Sposoby na usuwanie pestycydów
Jeśli nie mamy swoich warzyw i owoców z własnych upraw, to praktycznie nie jest możliwe kupienie takich bez oprysków.
Co zatem robić aby pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?
Czy samo mycie ich w ciepłej wodzie wystarczy?
I tu okazuje się, że mamy pod ręką bardzo dobre, naturalne, sprawdzone, domowe sposoby.
- Sposób 1: woda z solą lub sokiem z cytryny.
Na 1 itr wody dajemy 1 łyżeczkę soli himalajskiej lub 2-3 łyżki soku z cytryny. W tak przygotowanym roztworze moczymy warzywa i owoce przez około 10 minut. Następnie należy je wypłukać pod letnią, bieżącą wodą.
- Sposób 2: pół szklanki octu jabłkowego na 1 litr wody i 1 łyżka sody oczyszczonej. Tak przygotowany płyn rozpylamy na warzywa/owoce i myjemy je po upływie godziny.
- Sposób 3: najpierw moczymy warzywa i owoce w roztworze o odczynie kwaśnym, czyli woda z octem, a następnie moczymy je w roztworze o odczynie zasadowym, czyli woda z sodą oczyszczoną.
Metody te oprócz usuwania pestycydów, usuwają również większość bakterii w tym E.Coli i listerię.
Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów?
Najwięcej pestycydów zawierają:
- jabłka,
- brzoskwinie,
- nektarynki,
- truskawki,
- winogrona,
- seler,
- szpinak,
- słodka papryka,
- ogórki,
- pomidory koktailowe,
- ziemniaki,
- sałata i wiele innych.
Najmniej pestycydów zawierają:
- awokado,
- ananas,
- cebula,
- szparagi,
- mango,
- bakłażan.
Jest to lista opublikowana przez amerykańską organizację Environmenta Working Group (EWG).
Jakim zagrożeniem dla naszego zdrowia są pestycydy?
Wiadomo, że pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami warzyw i owoców. Duża ich ilość zaczyna kumulować się w naszym organizmie. A to już nie są przelewki. Duża ilość toksyn w organizmie, to przeróżne choroby, łącznie z autyzmem.
Niestety, duże ilości pestycydów wywołują nowotwory, doprowadzają do zaburzeń takich układów jak: immunologiczny, nerwowy, rozrodczy.
Ponad 40% wszystkich warzyw i owoców ma wykrywalny poziom toksyn.
Co zatem robić, aby bez strachu delektować się smakiem świeżych warzyw i owoców?
To proste!
Musimy usunąć z nich resztki chemii.
Mamy olbrzymie korzyści wynikające ze spożywania owoców i warzyw, które bogate są w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Jakie to korzyści?
- To właśnie dzięki nim organizm nasz funkcjonuje prawidłowo.
- To one chronią nas przed wieloma chorobami, łącznie z nowotworami.
- I nie dotyczy to tylko warzyw i owoców z upraw ekologicznych, ale także tych zakupionych w osiedlowym warzywniaku.
Musimy mieć jednak świadomość, że piękny wygląd i kształt niekoniecznie stworzyła natura.
Są to efekty stosowania różnych substancji przy ich uprawie, jak i GMO.
Na owoce i warzywa nakłada się cienką warstwę wosku, aby zapobiec ich wysychaniu, a dodatkowo pięknie je nabłyszczyć.
I to pod tym woskiem odkładają się z reguły pestycydy.
Źródła: Gazetka „Leki z domowej apteki”, Przyślij zdrowie, www.ekologia.pl oraz www.martabrzoza.pl