Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw

22-07-2016

Autor: Piotr Broda

Sposoby na usuwanie pestycydów

Jeśli nie mamy swoich warzyw i owoców z własnych upraw, to praktycznie nie jest możliwe kupienie takich bez oprysków.

Co zatem robić aby pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Czy samo mycie ich w ciepłej wodzie wystarczy?

I tu okazuje się, że mamy pod ręką bardzo dobre, naturalne, sprawdzone, domowe sposoby.

  • Sposób 1: woda z solą lub sokiem z cytryny.

Na 1 itr wody dajemy 1 łyżeczkę soli himalajskiej lub 2-3 łyżki soku z cytryny. W tak przygotowanym roztworze moczymy warzywa i owoce przez około 10 minut. Następnie należy je wypłukać pod letnią, bieżącą wodą.

  • Sposób 2: pół szklanki octu jabłkowego na 1 litr wody i 1 łyżka sody oczyszczonej. Tak przygotowany płyn rozpylamy na warzywa/owoce i myjemy je po upływie godziny.
  • Sposób 3: najpierw moczymy warzywa i owoce w roztworze o odczynie kwaśnym, czyli woda z octem, a następnie moczymy je w roztworze o odczynie zasadowym, czyli woda z sodą oczyszczoną.

Metody te oprócz usuwania pestycydów, usuwają również większość bakterii w tym E.Coli i listerię.

 

Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów?

Najwięcej pestycydów zawierają:

  •  jabłka,
  •  brzoskwinie,
  •  nektarynki,
  •  truskawki,
  •  winogrona,
  •  seler,
  •  szpinak,
  •  słodka papryka,
  •  ogórki,
  •  pomidory koktailowe,
  •  ziemniaki,
  • sałata i wiele innych.

Najmniej pestycydów zawierają:

  •  awokado,
  •  ananas,
  •  cebula,
  •  szparagi,
  •  mango,
  •  bakłażan.

Jest to lista opublikowana przez amerykańską organizację Environmenta Working Group (EWG). 

 

 

Jakim zagrożeniem dla naszego zdrowia są pestycydy?

Wiadomo, że pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami warzyw i owoców. Duża ich ilość zaczyna kumulować się w naszym organizmie. A to już nie są przelewki. Duża ilość toksyn w organizmie, to przeróżne choroby, łącznie z autyzmem.

Niestety, duże ilości pestycydów wywołują nowotwory, doprowadzają do zaburzeń takich układów jak: immunologiczny, nerwowy, rozrodczy.

Ponad 40% wszystkich warzyw i owoców ma wykrywalny poziom toksyn.

Co zatem robić, aby bez strachu delektować się smakiem świeżych warzyw i owoców?

To proste!

Musimy usunąć z nich resztki chemii.

Mamy olbrzymie korzyści wynikające ze spożywania owoców i warzyw, które bogate są w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze niezbędne do prawidłowego rozwoju.

Jakie to korzyści?

  • To właśnie dzięki nim organizm nasz funkcjonuje prawidłowo.
  • To one chronią nas przed wieloma chorobami, łącznie z nowotworami.
  • I nie dotyczy to tylko warzyw i owoców z upraw ekologicznych, ale także tych zakupionych w osiedlowym warzywniaku.

Musimy mieć jednak świadomość, że piękny wygląd i kształt niekoniecznie stworzyła natura.

Są to efekty stosowania różnych substancji przy ich uprawie, jak i GMO.

Na owoce i warzywa nakłada się cienką warstwę wosku, aby zapobiec ich wysychaniu, a dodatkowo pięknie je nabłyszczyć.

I to pod tym woskiem odkładają się z reguły pestycydy.

 

Źródła: Gazetka „Leki z domowej apteki”, Przyślij zdrowie, www.ekologia.pl oraz www.martabrzoza.pl



Powrót do artykłów